vikići.com.ba  predstavlja: razglednice

najnovije vijesti
Vikići on-line
Reklame

Početna Stariji i noviji lokaliteti Šarića pećina
naselje Vikići
 
 
 
 

 Click for Bihać, Bosnia and Herzegovina Forecast

vrijeme i temperatura u Vikići

šarića pećina

       Šarića pećina

 

          

 Na prostoru naselja Vikići, u dijelu Lubarde smještena je Šarića pećina i nalazi sjeverno od džamije gledano na pravac Laništa.

Pećinu su posjećivali u više navrata tzv. stručnjaci sa ciljem da je barem djelimično istraže a jednom prilikom i stručnjaci kako bi utvrdili kuda voda koja se ulijeva iz Brdanog potoka u pećinu dalje istječe. Tom prilikom je utvrđeno da voda izvire na lokalitetima zaseoka Čajići iz dva pećinska otvora. U sušna vremena voda iz pećine je bila jedino mjesto gdje su mještani mogli da se snadbjevaju pitkom vodom.

                     

Speleološki objekt Šarića pećinu je dugu više od 400 metara i čine je dvije etaže.

Ulaz u objekt je veličine12 metra kvadratnih i nalazi se ispod jedne okomite stijene.

S vanjske strane u pećinu utječe potok pod imenom Brdani i cijelim dijelom teče u blagom nagibu u dubinu pećine koja nije do kraja nikad istražena.

U donjoj zoni je iznimno lijep spiljski nakit bogat svjetlucavim kalcitom, a u gornjoj zoni, koja je nešto teže prohodna, postoji nekoliko manjih galerija čiji su zidovi ukrašeni bogatim spiljskim nakitom od bijelog kalcita.

Uočljivo je kako su mještani, a ponajviše djeca, devastirali neke njezine dijelove, lomili stalaktite, čime je načinjena velika šteta.

Na osnovu ograničenog dosadašnjeg istraživanja može se zaključiti kako je Šarića pećina vrlo zanimljiv speleološki objekt pogodan za unutarnje uređenje i eventualno uvrštavanje u turističku ponudu ovog kraja.

nazad

 

Copyright © 2008 - 2008 by vikici.com.ba All rights reserved.
Design by Leo