vikići.com.ba  predstavlja: razglednice

najnovije vijesti
Vikići on-line
Reklame

Home Naselje Vikići Novija historija
naselje Vikići
 
 
 
 

 Click for Bihać, Bosnia and Herzegovina Forecast

vrijeme i temperatura u Vikići

novija historija naselja vikići

Novija istorija - povijest naselja

Vikići je mjesto u Bosni i Hercegovini, Federacija Bosne i Hercegovine, na 44°53'30" sjeverne zemljopisne širine i 15°46'32" istočne geografske dužine. Nadmorska visina na kojoj se nalazi je 341 metara od razine mora. Udaljenost Vikići-Sarajevo iznosi 147.43 kilometara, a Vikići-Banja Luka 69.49 kilometara.

Naselje je smješteno na sjeverozapadnom dijelu opštine Bihać uz državnu granicu sa R Hrvatskom. Zaseoci naselja čine gotovo pravilni oblik broja 8 na način da su spojeni u jednu cjelinu i smješteni u veoma plodnu ravnicu. Kada se naselje posmatra sa obližnjih brežuljaka stiče se dojam da je to dobro uređeno naselje sa skladno raspoređenim stambenim i privrednim objektima. Naselje se prostire na površini od 15 km četvornih uključujući i obradivo zemljište i šume. Graniči sa naseljima: Prnjavor, Balići, Turija, Gata, Mala Peć i Bugar koja ga okružujo od jugoistočne do sjeverno zapadne strane dok je na drugom dijelu R Harvatska. Urbanizacija naselja je započela izgradnjom infrastrukture koja još uvijek nije u potpunosti riješena ali samo kada je u pitanju asvaltiranje puteva u naselji Čavnik 1 i 2. Naselje broji 300 domaćinstava sa preko 1500 stanovnika mada nije urađen detaljan popis koji bi mogao potvrditi tačne navode. Ovaj kraj je oduvijek prednjačio u bavljenju zemljoradnjom što je nekada bila glavna oblast u naselju a sada je to izmjenjeno i svedeno na minimum. I dalje naselje slovi kao najbolje opremljeno sa poljoprivrednom i drugom mehanizacijom kao broj jedan na opštini tako da ovdašnji poljoprivrednici pružaju razne usluge u okolnim naseljima. Veliki broj mještana koji privremeno rade u inostranstvu doprinijeli su uljepšavanju samog naselja izgradnjom modernih domaćinstava kojih je nemali broj. Zaseoci su povezani modernim cestama u dužini 11 km i u svakom domaćinstvu je struja, voda i telefon. Za razvoj naselja postoji velika perspektiva jer sam položaj naselja i neiskorištenost prostora garantuje brz razvoj što potvrđuju svakodnevne slike. Privrednici u mjestu pored poljoprivrede bave se obradom drveta, trgovinom, ugostiteljstvom, građevinarstvom, uslugama prijevoza itd. Perspektiva naselja se vidi prije svega u poljoprivredi kroz prozvodnju zdrave hrane, seoskom i lovnom turizmu, zanatskoj i uslužnoj, maloj i srednjoj privredi.


Gotovo svi važniji istorijski događaju vezano za istoriju BiH imali su direktnog ili indirektnog utjecaja na događaje u okruženju pa i na samo naselje. Od pamtivjeta ovdje je bila granica - međa raznih interesa raznih zemalja, carstava, pokreta. Uvijek su i graničari imali na ovaj ili onaj način svoj doprinos svemu tome. Kako su se odvijala razna istorijska dešavanja i prolazile razne vojske, imperije, okupatori, uvijek je među mještanima ostajao krajiški nam, inat da se ne pokore da imaju svoju samostalnost i neovisnost pa i u najmanjim oblicima.

U svim tim silnim i brojnim ratovima i bitkama vezano za odbranu rođenog praga uvijek su učestvovali i mještani i uvijek su bili najbrojniji. A bilo ih je u svim vojskama i na svim kontinentima što je posebno karakteristično za posljednja tri rata. Nekada je bilo i takvih koji su odlazili u redove raznih vojski samo zbog toga jer su oni imali bolje uniforme ili bolje opremljeni. Svi ti ratovi i bitke su bez razlike ostavljale za sobom veliki broj poginulih mještana, invalida, i na kraju uništavanje mjesta nekada do temelja.

Mnogi su završavali u raznim koncentracionim logorima a o mnogima se nezna ništa ni dan danas nakon stotine godina. Ti ratovi su za sobom povlačili i masovna raseljavanja ili bježenja u razne zemlje tako da danas ima malo koje zemlje u svijetu a da nije tamo netko iz rodnog kraja.

Drudi svjetski rat je imao najviše utjecaja na noviju istoriju mjesta jer se nakon njega i oslobađanjem ovih prostora od okupatora i kvislinga stvaraju uslovi za razvoj naselja koji je u tome do tada bio sprečavan. Ovo je bilo najviše iz razloga što su tadašnje vođe u mjestu bile podjeljene u svojim nastojanjima a i vodili su interese drugih strana. Može se takođe konstatovati da su se istorijska događanja ponavljala u svih zadnjim ratovima a da su njihove posljedice uvijek bile katostrofalne za mještane i naselje samo. Tek nakon drugog svjetskog rata i uvođenjem raznih reformi stanovništvo se je opismenilo a i mladi su sticali obučena zvanja i mogli su utjecati na događaje vezano za razvoj mjesta. Visoko obrazovani kadrovi su napravili temelj današnje integracije naselja koja se uprkos posljednjem ratu ipak nastavlja istina nešto sporije.

 

Istorije naselja je obrađena u ovom dijelu za period od 1940. do 1995.godine. Naravno svi podaci ovdje objavljeni odnose će se na poznate događaje i autorsko su pravo web mastera.

 

nazad

 

Copyright © 2008 - 2008 by vikici.com.ba All rights reserved.
Design by Leo