vikici.com.ba  predstavlja: razglednice

najnovije vijesti
Vikići on-line
Reklame

Početna Mezarja i groblja Muslimanska
naselje Vikići
 
 
 

 

hvala što ste posjetili VikićE

muslimanska mezarja

Muslimanska mezarja

Šehiti

Zasigurno najstarije mezarje na području naselja što pokazuju i natpisi na nišanima koji su čitljivi iako ima onih koji svojim izgledom potvrđuju da su još stariji mada to sa sigurnošću nemožemo tvrditi. Ovo mezarje je nastalo u vrijeme vladavine Turskog carstva na ovim područjima a možda još i ranije od poznate bitke za Izačić koja se odigrala baš na ovim područjima kada je francuski general Marmont 1809. god. porazio mještane i popalio sva naselja do Bihaća. Poslije ove bitke na ovome mjestu su pokapani poginuli vojnici kao i mještani tako da je tu na početku bilo vojničko groblje a kasnije su i sami mještani počeli da pokapaju umrle na tom mezarju. I zemljište nosi naziv Šehitluci kao i mezarje što govori da su se na tom mjestu pokapali šehidi - šehiti poginuli vojnici.Danas je to uređeno mezarje ograđeno i na površini od dva duluma i gdje se ukopavaju umrli iz zaseoka Halkića i Bunića sela.

          

Mezarje Šehiti naspram džamije u Vikići gledano sjeverozapadno.

                        

Desno je najstariji čitljivi nišan koji je podignut 1244.god. po Hidžri za Halkić Halila  (starost je 185 godina) a lijevo 1289.godine po Hidžri za sin Halila. U ta vremena nisu se pisala prezimana na nišane iz poznatih razloga.

Džamijsko

Ovo mezarje je najverovatnije osnovano prije izgradnje prve džamije u Vikići ili barem nakon njene izgradnje. Ako znamo da je džamija izgrađena 1860. godine i ovo je mezarje veoma staro što govore i čitljivi natpisi sa nišana. Mezarje se nalazi uz samu džamiju gotovo u dvorištu na manjoj površini koja je kasnije proširivana u pravcu juga ali još uvijek je to površina manja od pola dunuma. Mezarje je lijepo uređeno, ograđeno i u njemu nema više mjesta za ukop umrlih. Ovo mezarje za ukop koristili su svi mještani bez obzira na zaseoke odakle su potjecali.

         

Izgled mezarja gledano prema jugu iz dvorišta džamije.

           

Najstariji čitljivi nišan kod džamije je podignut Aliji 1304.godine po Hidžri čija je starost danas 125 godina.

Kod džamije

Mezarje je otvoreno početkom 1991. godine zbog potreba ukopa poginulih branitelja iz naselja kao i iz razloga jer je mezarje džamijsko popunjeno. Danas je to uređeno i ograđeno mezarje koje nema dovoljno mjesta za ukop umrlih na duže vrijeme. Mezarje ima površinu nešto veću od pola dunuma i ranije je to bila uvakufljena zemlja ali zbog navedenih razloga dio parcele je pretvoren u mezarje. Smješteno je uz sami put na lijevoj strani gledano sjeverozapadno iz pravca džamije.

          

Izgled mezarja gledano zapadno sa glavnog puda iz pravca zaseoka Šarići.

Porodica Halkić

Mezarje je također na dijelu zemljišta porodica Halkić i nalazi se uz samu šumu Osoje ali ga koristi samo jedna porodica. U blizini ovog mezarja nalazi se nišan za koji nitko nezna koliko je star i tko je tu zakopan. Mezarje nije ograđeno na klasičan izdvojeni način a nalazi se na dijelu porodične parcele i zauzima mali prostor kako to izgleda i na donjoj slici.

          

Izgled mezarja porodice Halkić u zaseoku Halkići.

 

                                                 

Nepoznati stari nišan koji se nalazi na ivici parcele a u blizini porodičnog mezarja Halkić.

Porodice Keškić

Mezarja su formirana u posljednjih 100 godina i tu se ukupavaju porodice Keškić i ostali u rodbinskom lancu. Ovo mezarje je na dijelu zemljišta od porodica Keškić i uz samu je šumu Osoje. Mezarje je ograđeno i lijepo uređeno.

           

Izgled mezarja gledano u pravcu jugozapada sa lokalnog puta za Osoje.

Breza

Mezarje je na uzvišenju iznad potoka i koristili su ga zaseoci Hatići, Sušići i Bagaši. Ovo mezarje je površinski oko jednog dunuma i zatvoreno jer je manjih dimenzija i mjesta predviđena za ukop su popunjena. Kod zadnjih ukopavanja umrlih pronalažene su kosti umrlih iz ranijih perioda za koje nije bilo vidljivih obilježja. Na ovom mezarjima ukopavale su porodice iz zeseoka Sušići, Hatići, Bagaši i dijela Čavnika. Mezarje je ograđeno u izdvojenom dijelu i smješteno na uzvisini iznad potoka Ponor. Odvojeno je od komunikacija i nalazi se na pola puta između komunikacija za zaseok Hatiće i raskrsnicu puteva Čavnik - Bagaši.

          

Izgled mezarja gledano u pravcu sjevera sa privatne parcele u Sušići.

 Hrust

Mezarje je otvoreno 2007. godine kao zamjena za popunjeno mezarje Breza. Radi se o uređenom i ograđenom mezarju smještenom uz planski put Sušići - Priki potok. Do mezarja je uređen pristupni put koji je nasut a koriste ga i mještani prilikom transporta do i sa parcela u blizini. Na ovom mezarju ukopavaju se umrli iz porodica koje su koristili ranije mezarje Breza.

           

Izgled mezarja gledano sa Hrusta u pravcu juga.

Kudića mezarje

Mezarje se nalaze na dijelu zemljišta porodice Kudić Muje sin Ahmeta na Čavniku i na tom mjestu se ukopavaju prezimena Kudić, Čović i Mujinović. Zauzima površinu oko pola dunuma i smješteno je pored pristupnog puta kući Kudića.

           

Izgled mezarja gledano u pravcu jugozapad sa pristupnog puta porodičnoj kući Kudić.

 

 

nazad

Copyright © 2008 - 2008 by vikici.com.ba All rights reserved.
Design by Leo