vikići.com.ba  predstavlja: razglednice

najnovije vijesti
Vikići on-line
Reklame

Početna Naselje Vikići Izvori pitke vode
naselje Vikići
 
 
 
 

 

hvala što ste posjetili VikićE

izvori pitke vode

Izvori pitke vode:

Priki potok, Hodžin potok, Lipa vodica, Gajine doline, Mujetića vrelo, Pričino vrelo, Tafrlovac, Grabovac, Šarića pećina, Kurtovac, Vodica, Jošik, Rakovićka, Rakita, Jezerac, Pištaline, Došenka i Kurića urga.

Ako sam ih sve pobrojao a mislim da jesam treba istaći da su ova mjesta najposjećenija u naselju jer su predstavljala život i opstanak svega živog na ovome području. Na žalost to danas nije tako, sva ova mjesta su toliko zapuštana da je to najveća sramota svih nas a nekoma od njih se nepoznaje ni trag. ovo se desilo potpunim nemarom, neodgovornošću, našom nebrigom, nemoralnošću i svega ostalog što nas je zadesilo u zadnje vrijeme. Nije nikakvo opravdanje što danas imamo moderni vodovod, što pijemo vodu iz slavine, što nam nešto prividno netreba, međutim to je samo naša sljepoća jer nevidimo mnoge stvari pa kao ove su nam nebitne.

Ako je nama nešto nebitno, ili nam netreba više, zašto nemislimo na druge barem na divljač koja nas okružuje i kojoj su ova izvorišta jedina mjesta koja obilaze uzadlu u potrazi za kapljicom života - vodom.

         

Obišao sam ih sve i gotovo da svi izgledaju baš kao ovaj Lipa voda koja nemože više nosoti ovaj naziv. Neka nas je sram ako ga još imamo.

nazad

Copyright © 2008 - 2008 by vikici.com.ba All rights reserved.
Design by Leo