vikići.com.ba  predstavlja: razglednice

najnovije vijesti
Vikići on-line
Reklame

Početna Stariji i noviji lokaliteti Izletište "Jezerac"
naselje Vikići
 
 
 
 

 

hvala što ste posjetili VikićE

izletište "jezerac"

 Ribnjak i izletište „Jezerac“ u Halkići

                      

Inicijativa i zamisli za ovakav projekat potekla je dosta davno a zvanično je otpočela na jednom neformalnom sastanku mještana zaseoka Halkića i ef. Fatkića polovinom mjeseca maja 2007.god. Od same ideje do odpočinjanaja prvih radova nije proteklo puno vremena. Zahvaljujući u najvećoj mjeri mještanima zesoka Halkići koji su odradili i finacirali gotovo sve što je do sada odrađeno. Od ideje da se prvenstveno izvrši čišćenje zapuštanog terena koji je ranije služio mještanima kao izvor vode za svakojake namjene od pranja veša i pojenja stoke a mnogi su svoje prve plivačke zahvate naučili upravo na ovome mjestu. Ideja je da se lokalitet „Jezerca“ očisti i na neki način kultivira te da se omogući pristup i njegovo korištenje prihvaćena je i ona još uvijek traje. U tu svrhu do sada je urađen nadpolovičan posao i već su zamjetni veliki pomaci u realizaciji zamisli. Uz ovakav tempo poslova a ako bude dovoljno sredstava sve bi bilo završeno do kraja ove ili do sredine naredne godine tako da bi cijelo područje bilo pripremljeno za prihvat izletnika. Mještani Halkića su za ovaj projekat utrošili preko 8000 KM vlastitih sredstava iz donacija a isto toliko sredstava su utrošili kroz vlastito radno angažovanje. U nekoliko faza poribljavanja jezera u jezero je pušteno preko 1000 komada žive ribe šarana, klena i babuške. Primjetno je također da se je riba već mrijestila i ostavila podmladak što je garancija za njihov opstanak.

                       

Ovaj lokalitet zauzima oko 0,5 ha površine a sada vještačko jezero napajaju dva izvora pitke vode. Voda iz jezera se preliva u potok koji nastavlja svoj tok u dužini 2 km do mjesta zvano „Poner“ gdje i uvire. Još jer neophodno da se završi čišćenjem preostalog zapuštanog dijela jezera, izgradi i naspe prilazni planski put kao i da se uredi parkiralište u neposrednoj blizini jezera.

                      

U toku su završni radovi na uređenju malonogometnog igrališta uz jezero, zasijana je trava a planira se skoro izgradnja drvenih luko-mostova sa obale na otočiće i na drugu obalu, izgradnja nastrešnica za boravak kao i ložišta za roštiljadu. Isto tako predviđeno je da se uradi još jedan prilazni makadamski put sa druge strane jezera iz pravca zaseoka Balići. Ovim projektom predviđeno je da se u sklopu izletišta izgradi i teren za odbojku i tenis kao i pješačka staza. Da je ovaj lokalitet u potpunosti ukolopljen u priprodni okoliš svjedoći i udomaćeni mladi jastreb koji je postao na neki način i maskota ovoga izletišta i svakodnevno se zadržava na ovom području. Ukoliko ste spremni i želite da pomognete novčano ili da se radno angažujete, ništa lakše bit ćete rado prihvaćeni od strane za to zaduženog odbora za gradnju.

Ovako igleda izletište u prvim zimskim danima sa prvim ledom koji se presijava na suncu.

Igralište na minus 8 stepeni okupano jutarnjim suncem.

 

nazad

Copyright © 2008 - 2008 by vikici.com.ba All rights reserved.
Design by Leo