vikići.com.ba  predstavlja: razglednice

najnovije vijesti
Vikići on-line
Reklame

Početna Naselje Vikići Infrastruktura naselja
naselje Vikići
 
 
 
 

 

hvala što ste posjetili Vikiće

infrastruktura naselja

Infrastruktura naselja:

Elektrifikacija je započeta izgradnjom visokonaponske i niskonaponske mreže 1969-te i 1970-te godine a zavržena je posljednje godine da bi 1971-te većina kućanstva priključila električnu energiju. Izvođač radova je bila firma „Metal“ iz Karlovca a mještani su učestvovali sa iskopom rupa za el. stubove te dovozom i postavljanjem stubova kao i razvlačenju žica. Građevinski odbor je bi u sastavu: predsjednik Tatarević Osman, sekretar Mujetić Ibrahim i blagajnik Handanović Mehmed. Interesnatno je da je Handanović Mehmed morao prodati komad zemlje (baru) kako bi izmirio sredstva za pojedince koji su priključili struju i za to dobili potvrdu a nisu platili.

Asvaltiranje puta je započeto 1985-te akcijom prikupljanja sredstava iz samodoprinosa mještana  gdje su mještani tom prilikom učestvovali 50% a ostalo SIZ za izgradnju na čelu sa Delić Šemsudinom.Završeno 1988-me godine uz pomoć, inženjerijske jedinice JNA iz Karlovca i generala Rašete kao izvođača pripreme  i nasipa u dužini cca. 6 km i tom je prilikom sav materijal izvezen iz majdena vlasništvo Mujakić Nurije koji je bio i član građevinskog odbora. Interesantno je spomenuti da je asvaltni put od općinskog značaja otvoren 29.novembra pomenute godine (dan državnosti SFRJ) i da mještani naselja Prnjavor nisu učestvovali niti sa jednim dinarom a dobili su asvalt.

Kao dio osnovne škole Izačić (škola Ahmet Fetahagić) godine 1971-ve do 1975-te je imala četvreogodišnju školu i mejtefu pored džamije u Vikići, od 1975-te do 1978-me škole je preseljena u prostorije porodične kuće Mujetić Ibrahima zv. Baja u zaseok Bagaši da bi iste 1978-me bila izgrađena škola montažnog tipa u zaseoku Talići i ista je srušena 2006-te godine radi gradnje nove škole. U vrijeme izgradnje nove škole učenici su pohađali školu 2006-te i 2007-me u prostorijala kuće Rekić Mehe u donjem Čavniku. Nova četverorazredna škola je izgrađena 2008-me i urađena kao nova škola iz sredstava općine sa igralištem za djecu i sada je u funkciji.

Telefonska mreža je izgrađena iz sredstava mještana 1988-me godine kada je centrala bila u Izačiću i u to vrijeme ova akcija je na nivou mjesne zajednice završena zahvaljujući Islamović Zuhdiji gdje je telefon doveden u mjesto priključkom 16 predplatnika koji su učestvovali sa 2200 KM ( kasnije je povećavanjem broja novih smanjivata i kvota priključka na 1600, 700 itd.).  2007-me godine je završena modernizacija i pokrivanje svih objekata u naselju novom telefonskom mrežom (podzemni kabal) a za tu priliku je izgrađen objekat centrale kod četvorogodišnej škole u Vikići koja pokriva cijelo naselje te naselje Mala Peć, Čajići i Laništa iz MZ Gata

Snadbjevanje stanovništva pitkom vodom odnosno izgradnja vodovoda je započeto 1989-te godine akcijom prikupljanja sredstava a najveći dio radova je izveden 1990-te i 1991-ve godine kada se akcijom prekinulo zbog ratnih dejstava. Izgradnja vodovoda se je u cjelosti financirao iz doprinosa građana sa udjelom SIZ-a a završen je 1999-te godine i sva domaćinstva su se priključila na vodovod. Ovdje je interesantno spomenuti da je nakon stavljanja vodovoda u funkciju nadležnost na istim preuzela JP Vodoprivreda i da je bilo dosta propusta kod davanja suglasnosti za nove korisnike.

nazad

Copyright © 2008 - 2008 by vikici.com.ba All rights reserved.
Design by Leo