vikići.com.ba  predstavlja: razglednice

najnovije vijesti
Vikići on-line
Reklame

Početna Stariji i noviji lokaliteti Gater Borik
naselje Vikići
 
 
 
 

 Click for Bihać, Bosnia and Herzegovina Forecast

vrijeme i temperatura u Vikići

fond solidarnosti

                                                Gater "Borik"

          

Gater "Borik" je napravljen 2001.godine na inicijativu lovaca iz grupe Vikići a prije svega za prihvat divljih životinja u najvećem broju divljih svinja koje služe za obuku lovačkih pasa. Lov kao hobi i sportska aktivnost iziskuje da svaki lovac ima dobrog i obučenog lovačkog psa kako bi mu pomogao u lovu. Za ovaj protekli period gatar je prihvatio tri organizacije državnog ranga državne utakmice u radu na divlje svinje kao i tri državne smotre pasa svih rasa sa akcentom na lovačke.

          

Trenutno u gateru imaju tri izdvojena dijela koji čine cjelinu gatera na površini od jednog hektara. U prihvatilištu su medvjedica koja je donešena kao meče čiju su majku najvjerovatnije nesavjesni lovci ubili i sada je to jedinka u veoma dobroj kondiciji. Isto tako u prihvatilištu je vuk sa vučicom koji uprkos zatočeništvu svake godine donose na svijet mlade što je dokaz dobrog tretmana odgajatelja. Isto tako u izdvojena dva djela smještene su divlje svinje, u jednom svinje za obuku a u drugom rasplodne sa mladima.

          

Ovo je mjesto i okupljališta svih onih koji vole životinje i koji po prvi put susreću divljač barem u azilu tako da su posjete veoma česte i može se zasigurno smatrati da je ovo jedan zološki vrt.

nazad

Copyright © 2008 - 2008 by vikici.com.ba All rights reserved.
Design by Leo