vikići.com.ba  predstavlja: razglednice

najnovije vijesti
Vikići on-line
Reklame

Home Mjesna zajednica Vikići Fond solidarnosti
naselje Vikići
 
 
 
 

 

hvala što ste posjetili Vikiće

fond solidarnosti

 

račun devizni Fonda solidarnosti Vikići u €

 trenutno stanje na računu        utrošena sredstva       neutrošena sredstva
                        45,00                                0,00                           0,00

račun KM Fonda solidarnosti Vikići u KM

 trenutno stanje na računu        utrošena sredstva       neutrošena sredstva
                         0,00                             0,00                           0,00

    FOND SOLIDARNOSTI VIKIĆI

Fond je osnovan da bi se prisutna solidarnost između mještana i drugih zainteresovanih osoba  i pravnih subjekata, dokazala kroz mogućnost da pomagnu drugim ljudima, ciljano pomažući svim onima kojima je pomoć neophodna. Ova solidarnost se ogleda kroz više vidova pomoći. Tu prvenstveno mislimo na one koji se nađu u teškim životnim neprilikama, bilo da se radi o potrebi za njihovom ishranom, medicinskom pomoći (lijekovima, operacijama,…), pomoći u školovanju njihove djece, najnužnijimm uvjetima za normalan život i slično. Pored navedenog humanitarnog djelovanja, fond je namijenjen za realiziciju i drugih namjenskih vrsta solidarnosti jednih spram drugim. Ovdje za sada mislimo na sredstva koja će se prikupljaju radi poboljšanja života u životnoj zajednici, sufinanciranjem gradnje društvenih objekata, infrastrukture, raznih projekata u neselju, razvoju i omasovljenju Fonda i sl.

Korisnici fonda

Korisnici fonda mogu biti fizička i pravna lica, odnosno osobe za koje se utvrdi da im je po mišljenju dvotrećinske većine članova  Izvršnog Odbora Fonda solidarnosti Vikići opravdano pomoći iz ovog fonda, web stranica naselja Vikići kao i ostale potrebe razvoja naselja Vikići po bilo kom osnovu u zavisnosti od visine sredstava fonda i trenutnih potreba naselja i pojedinca.

Sve vrste ''solidarnosti'' su za sada namijenjene isključivo za vikićko područje, što ne znači da se neće pomagati i drugi, ali to ovisi od visine prikupljenih sredstava.

Izvršni Odbor Fonda solidarnosti Vikići

Ovaj Odbor sačinjava 7 (sedam) odbornika mještana Vikići.  Izvršni Odbor je sastavljen od mještana koji su privremeno zaposleni u inostranstvu. U ovaj Odbor dolazi po jedan zastupnik iz svake ino države. Članovi Odbora su predlagani i birani sa većinom glasova od strane inicijatora Fonda iz svih zaseoka naselja Vikići.

Način uplate i prikupljači sredstava

Sredstva se uplaćuju na više načina. Blagajnik Fonda ima kod sebe vrijednosne blokove potvrđene pečatom MZ (ili pečatom Fonda). Blokovi su štampani u vrijednosti od 5, 10, 20, 50 i 100 KM kao i sa mogućnošću unosa doniranog iznosa. Na svakom bloku se ispisuje ime i prezime donatora, te isto se bilježi i na dio bloka koji ostaje kod prikupljača. Za sva sredstva se vodi i posebna knjigovodstvena dokumentacija na osnovu bankovnih izvoda.

Pored navedenog prikupljanja koje je najviše namijenjeno ljudima koji žive ili su često u Vikićima, Fond se aktivno potpomaže i putem otvorenih bankovnih računa putem kojih može biti uplaćen svaki donirani iznos u bilo kojoj valuti (za Fond solidarnosti Vikići):

KM račun: 1610350000000042-09350189548 kod Raiffeisen bank Bihać

DEVIZNI račun: 1610350000000042-19350151719 kod Raiffeisen bank Bihać

Način isplate sredstava

Sredstva se isplaćuju na osnovu odluka Izvršnog Odbora Fonda solidarnosti Vikići, pojedincu, organizaciji ili projektu podizanjem novca sa računa u gotovini. Ukoliko su sredstva namjenska, isplaćuju se pojedincu, organizaciji ili projektu na osnovu zahtjeva donatora a po suglasnosti Izvršnog Odbora Fonda solidarnosti Vikići podizanjem novca sa računa u gotovini.

Novac sa računa mogu podići zajednički podpisnici računa Salkić Mirsad i Halkić Amir isključivo na osnovu odluka Izvršnog Odbora Fonda solidarnosti Vikići.

Opaska pri samoj realizaciji

Naši dobri mještani su već uvidjeli opravdanost ulaganja u ovaj Fond, te je primjetno da se sa velikim entuzijazmom žele financijski odazivati i potpomagati ovu hvale vrijednu akciju.

Svakako, potporu za samu promociju i plasman ovog Fonda u očima šire javnosti našli smo i u web stranici naselja Vikići  koja se maksimalno trudi da uspijemo u svojim namjerama. Znamo da će, www.vikici.com.ba biti sigurno jedna od najboljih reklama Fonda, jer će putem ovog portala svako moći pratiti ulaz, ali i izlaz sredstava iz Fonda. Ovdje ne želimo biti isključivi tako da neko pomisli da navedene ''pomagače'' smatramo jedinima. Svakako, pozivamo sve one koji imaju želje da nas podupru i da nam pomognu u bilo kojem pogledu da to i učine.

PODUPRIMO JEDNI DRUGE DA BI ONIM KOJI NEMAJU BILO LAKŠE!!

ŠTO NAS JE VIŠE TO SMO I JAČI!!!

Napomena

Sva sredstva koja budu prikupljena namjenski za izdvojeni dio aktivnosti ili potrebe Fonda bit će isključivo utrošeni za to i neće biti korištena u druge svrhe.

Konkretni planovi

Na osnovu planiranog prikupljanja sredstava odlučeno je da će se u što skorije vrijeme uraditi sljedeće:

-         obezbjede sredstva za održavanja rada web portala i njegovo unapređenje

-         da Fond u najskorije vrijeme poprimi odlike pravnog subjekta

-         da se kroz Fond sufinacira svaki važan projekat u naselju

-         da se organizuju razne manifestacije za prikupljanje sredstava za Fond

-         da se u rad i doniranje Fonda uključe svi mještani i oni koji to žele ili mogu pomoći na bilo koj način

-         da se u svakoj ino državi u kojoj su privremeno zaposleni mještani naselja Fond omasovi stalnim donatorima

Kako ste i pročitali,  prikupljenim sredstavima Fonda raspolaže i o njihovom utrošku odlučuje Izvršni odbor Fonda i u ovom trenutku je to sedam članova i to: za Austriju Beganović Izet, za Njemačku Handanović Adil, za Italiju Tatarević Omer, za Sloveniju Vikić Ekrem, za Hrvatsku Vikić Senad, za Švicarsku Sušić Remzo, što nije i konačan broj jer je predviđeno da se iz svake ino države u Izvršni odbor postavi po jedan čovjek. Isto tako članovi Izvršnog odbora mogu biti i zamjenuti na njihov zahtjev ili iz drugih razloga.

Naravno ovdje su i upustva u pdf formatu kako iz pojedinih zemalja možete uplaćivati Vaše donacije putem banaka koristeći devizni račun Fonda: uputstvo za Austriju, uputstvo za Njemačku, uputstvo za Švicarsku, uputstvo za Italiju...

 

Kako pomoći pojedince ili naselje u cjelini

U ova teška vremena kada je cijela zemlja u bešiki i još zavisi od drugih, oni kojima je najteže je i najviše. Jednostavno sve smo bliže podjeli na one koji hvala bogu imaju i one koje nedaj bože neće imati. Ovih drugih je sve više i da bi to vidjeli ili primjetili netrebamo ići daleko, vrlo često dovoljno je da se pogleda u bilo kom pravcu i da ih zamjetimo. Istina oni su još tihi, valjda ih je sramota što pripadaju ovoj drugoj kategoriji, pa možda oni koji slabije čuju ili vide i prođu pored njih a ne zamjete ih.

Neki su rekli "nemože se ispraviti kriva Drina" koliko je ovakva uzrečica ispravna nemože se pouzdano tvrditi posebno u današnje vrijeme kada smo sve više roboti a ne ljudi, i kada je svijet tehnika nad tehnikama. Mnogo šta je urađeno a da je to prije bilo nemoguće i zamisliti, pa i mi možemo barem malo pomoći da se nešto što je krivo ispravi.

U svim aktivnostima uvijek neko mora biti prvi a ako bude uporan i uspije, pogledajmo oko sebe, otvorimo oči, nemojmo misliti da nas te stvari i događaji neinteresuju ili nebrinu jer sutra bi i mi sami mogli biti dio toga.

U našem mjestu ima više ekonomski veoma loše situiranih osoba i starih i mladih, ima i onih kojima prijeti da se krov nad glavom uruši da neko nastrada, pa zbog njih ili nas samih, pomognimo njima, pojedincima tako ćemo pomoći i cijeloj zajednici. Nije i nemora biti sve u novcu iako je on naravno bitan u ovakvim projektima.

 

nazad

Copyright © 2008 - 2008 by vikici.com.ba All rights reserved.
Design by Leo